Kökeni Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenen künefenin ülkemizdeki anavatanı Güneydoğu yöresi olmakla birlikte, özellikle Hatay`dır. Künefe; peynirden yapılan ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı çeşididir. Mersin, Şanlıurfa ve Hatay`da farklı şekillerde yapılır. Peki Künefe Hamuru Nasıl Yapılır? Tahmin edilenden çok daha kolay hazırlanabilen bir hamur olmakla birlikte, malzemeleri de doğru ve kararında seçtikten sonra, ortaya harika bir kadayıf çıkar.
Dolabında hazır bir şeylerin bulunmasını seven kişiler, bu tarifi uyguladıktan sonra, aylar boyunca saklanabilen kadayıf sayesinde lezzetli tatlılar ve künefeler yapabilirler. Kadayıfı derin dondurucuda veya buzdolabında saklama yolunu şayet tercih ederseniz, hava almamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Künefe Nedir?
Şerbetgillerden bir tatlı olarak sayılan künefeyi kadayıftan ayıran en önemli özellik, kadayıf tatlısından daha ince olması ve içinde peynir bulunmasıdır. Bu peynir, inek ya da keçi sütünden elde edilen beyaz renkli, tuzsuz özellikle ağza alınınca uzadıkça uzayan ve sizi rüyalar alemine götüren bir çeşit olmasıdır. Oldukça esnek bir yapıya sahip olan ve iki kadayıf parçası arasında bir bütünlük sağlayan bu peynir, ağzınız ve çatal arasında uzayarak adeta bir köprü görevi üstlenmiştir.
Birden fazla çeşidi olmasına rağmen genel olarak yapılış yöntemi aynıdır. Sıcak ya da ılık olarak yapılan servis, damağınızda asla unutamayacağınız bir tat bırakır.
Künefe Hamuru
Hamur içeriği tam olarak bilinmese de büyük bir ustalık ister. Çünkü hamur karışımı deneye deneye ve yanıla yanıla zor bulunur bir şeydir. Aslında Künefe Hamuru Nasıl Yapılır sorusunun cevabı çok basittir. Sadece bazı minik sırları var. Yapımı biraz zahmetli olsa da bu zahmet yenmesine hiçbir zaman engel olmamıştır.
İşlem görmemiş tel hamurun adı halk dilinde künefe olarak anılır. Un, sirke, tuz ve su ile birlikte elde edilen cıvık hamur, altı delikli olan bir kaba aktarılır. Bu kaba halk arasında, künefe dökeceği, künefe ibriği, kılıf ve kıy gibi isimler de verilmektedir. Hamur, kabın içindeki deliklerden tel tel ve daire şeklinde geçerek sini üzerine dökülür. Dökülen bu tel hamurlar fazla kurumadan birkaç saniye içerisinde toplanır. Yanan künefe ocağında ki bakır sini ya da tepsiye bu hamuru döken ustalar, üzerinde küçük kabarcıklar çıkana kadar bu yufkaları yarı pişmiş bir hale getirirler. Böylelikle aslında künefenin çiğ tel kadayıftan başka bir şey olmadığı anlaşılmaktadır. Geriye sadece pişirmesi ve servisi kalıyor.
Bu eşsiz tadı bir mekanda ve işinin ehli olan ellerden yemek isterseniz Asi Künefeleri, Hatay künefesi olarak tescillenmiş ve künefeyi dünyaya sunmak adına yola çıkmış kadrosuyla, sizlere tadını damağınızda bırakacak emsalde künefeler sunmaktadır. Kaliteden ve hizmetten asla ödün vermemektedirler. Tatlarla alakalı olarak; http://www.asikunefeleri.com/index.html adresinden bilgi alabilir ve Künefe Hamuru Nasıl Yapılır sorunuza daha detaylı ulaşabilirsiniz.