Şerbetli ve tuzsuz peynirli bir tatlı olan künefe pek çok yöreyle anılıyor. Kimisi bu lezzetin Adana`ya özgü olduğunu düşünürken kimisi de Hatay`a ait bir tatlı olduğundan emin. İstanbul künefe firmalarına bakarsanız çoğunun lezzetinin Hatay yöresinden aldığını görürsünüz.
Cumhuriyet`in ilan edilmesine yakın bir dönemde ortaya çıkan bir tatlı olan künefeyi yurda Lübnan`dan dönen askerler öğretmiştir. Gittikleri şehirlerde yapılmaya başlanan bu tatlı Mersin ilimizde 1930`lu yıllarda Hatay`da da 1940`lı yıllarda yapılmıştır. Fakat daha çok Hatay`lılara ait bir tatlı olarak bilinmesinin nedeni bu şehirin tatlı üretimini fazla yapması ve daha çok benimsemesinden kaynaklı oluyor. İskenderun dönerinin yanı sıra künefe tatlısıyla da biliniyor.
Hatay Künefe Firmaları Ürünlerini Nasıl Pazarlıyor?
Hatay künefesini tüm Türkiye`ye pazarlayan oldukça iddialı künefe firmaları var. Bunlardan en önemlisi de Asi künefeleri. Künefe satışı anlamında ülkenin lider firması konumunda olan Asi künefeleri 40 yıllık deneyimini müşterilere iletiyor.
http://www.asikunefeleri.com/index.html adresinden girip bakabileceğiniz firma dondurulmuş ürünlere sahip. Bunları marketlerde dondurulmuş ürünler reyonunda bulabilirsiniz. Dondurulmuş künefenin yapımı da oldukça kolay olduğu için Hatay`ın bu lezzetini tatmak isteyenler, Hatay damgalı olan Asi künefelerini iç rahatlığı ile yiyebilir. Üzerine dilerseniz Antep fıstığı ile, dilerseniz de Fındık ya da hindistan cevizi ile süs yapabilir, sunumunuza renk katabilirsiniz.
Mersin ve Hatay Künefesinin Farkı Nedir?
Yazımızın başında da farkettiğimiz gibi künefe daha çok Hatay yöresiyle anılsa da aslında Mersin`de de farklı usüllerde yapılan bir tatlıdır. Mersin künefesinin en büyük farkı tek kişilik porsiyonlar halinde üretilmemesi ve büyük tepsilere yapılmasıdır. Fakat İstanbul künefe satan yerlerin çoğu bu tatlıyı Hatay yöresine göre yaptığı için tek kişilik porsiyonlar halinde satar.
Büyük tepsilerde hazırlandığı için Mersin künefesi dilim dilim kesilerek servis edilir. Hatta pişirme esnasında ters çevirilen künefe ateş üzerinde döndürülerek piştiğinden ikramı da bu büyük tepsiyle gelebilir. İçerisinde kullanılan peynirin cinsi de Hatay künefesine göre farklı olabilir. Özgününde Hatay peyniri varken başka iller bunun içerisine diğer tuzsuz peynirleri koyabilir.